Wanneer ik terugkijk op mijn best gelezen columns in 2016, is er een ding wat me vooral opvalt: Er zijn meer mensen ongelukkig aan het werk, dan ongelukkig zonder werk. Dit klinkt misschien hard en lullig voor de mensen die ongelukkig zonder werk zitten, want die willen natuurlijk niets liever dan een baan. Maar hier zit wel het grote probleem voor de ongelukkig werkenden onder ons: Ik moet ook niet klagen, ik héb toch een baan?

Mijn best gelezen column in 2016 had de titel: Ik ben dertig en ik haat mijn werk!

Maar is dit levensgrote luxeprobleem enkel en alleen ‘weggelegd’ voor de hoogopgeleide dertigers of speelt het arbeidsmarktbreed? Ik kwam tijdens het schrijven van deze column een GeenStijl topic tegen: Kwart van de mensen haat baan. Dit artikel is voor jullie! Om het jaar fris-confronterend te beginnen. Een lekker spiegeltje!

Vorig jaar werd ik benaderd door zo’n ongelukkige werker. Begin 40, goed salaris, stabiliteit alom, weinig zorgen. Maar ook geen prikkel. ‘Ben ik niet te oud om niet te weten wat ik wil?’ Deze vraag hoorde ik vaker dat jaar. We vinden van onszelf dat we op jonge leeftijd al moeten weten wat we willen. Daarnaast is het bijstellen van je werk-wens op latere leeftijd onbewust vaak een no-go. Want je bent nu eenmaal wat je bent en hoeveel mensen ontlenen hun identiteit wel niet aan hun baan? Je bent (noem baan), getrouwd met (noem naam) en hebt (noem aantal kinderen). Think about it.

Maar wat is zeker in het leven? Buiten het feit dat alles en iedereen verandert. Net zoals je trouwt, is de kans dat je gaat scheiden aanwezig. Je kinderen doormaken alle levensfases en gaan uiteindelijk het warme nest verlaten. The only constant is change. Maar die baan, oei oei oei, die moeten we koste wat het kost behouden. Ook al maakt het ons doodongelukkig.

Lees ook de vorige column van Freek: Welke goede eigenschappen gebruikte jij om foute dingen te doen?

Al ben je 30 of 50. De baan voor het leven bestaat niet meer. De wereld is constant in beweging, net als jij. Durf aan jezelf toe te geven dat je behoeftes na levensjaar ‘X’ misschien wel anders zijn. Dat je een fase afsluit en het boek gewoon uit is. De koek is op. Die ongelukkige werker die vorig jaar bij mij kwam doet nu, een half jaar later, wat ze het liefste doet. En weet je waarom? Zij durfde toe te geven dat het nooit te laat is om gelukkig te worden.

Daarom vraag ik je, wat houdt je tegen?

Freek van Kraaikamp is naast columnist voor Intermediair ook actief als loopbaancoach in Amsterdam. Hij is auteur en contentspecialist in zijn eigen bedrijf FREEK. Daarnaast schreef hij zijn eerste boek Zou jij jezelf aannemen? bij Schouten & Nelissen.

Heb je vragen over dit artikel of wil je weten wat FREEK. voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via 06 – 52 31 58 53 of e-mail naar freek@jezelfaannemen.nl