Het afgelopen half jaar reisde ik veel tussen Londen en Amsterdam. Mijn vriendin is daar aan het afstuderen dus ik zie de laatste zes maanden meer vliegveld dan de 31 jaar ervoor. Nu heb ik het niet zo op vliegvelden, het is haastig, het is gedoe, het eten is slecht maar de Britten maken het met één ding goed: gratis kranten.

Zo las ik ruim een week geleden een artikel in The Daily Telegraph over het onverwachte (toen nog aankomende) kampioenschap van Leicester City FC. Harry Redknapp, vroeger geen onverdienstelijk speler én trainer, deed in het Britse dagblad de succesfactoren van Leicester uit de doeken. Terwijl ik bij gate 101 op vlucht EZY 8884 naar Amsterdam zat te wachten, realiseerde ik mij dat dit ongekende kampioenschap ook voor menig sollicitant een voorbeeld is.

Ken je krachten én je beperkingen

Leicester City is de club met de laagste passing nauwkeurigheid en het op drie na laagste percentage balbezit. Dit is bijzonder, want dit is juist wat we in het hedendaagse voetbal niet willen. We willen balbezit en passen, want dat doet Barcelona. Voor de niet voetbal-minded lezers: Barcelona heeft grote spitsen als Messi, Neymar en Suarez. Die in staat zijn om uit het niets een doelpunt te creëren. Dus nadat je de bal veel hebt rondgespeeld en balbezit hebt, breng je de bal zo snel mogelijk bij je wereldspitsen en maak je een doelpunt. Maar ja, dit spelletje gaat niet helemaal op als je niet van die wereldspitsen hebt. Toch speelt het grootste gedeelte van het internationale topvoetbal dit spel. Maar, je raadt het al, Leicester City niet. Die werden dit seizoen kampioen van de Premier League door hun krachten en zwaktes te kennen, en hun eigen spel te spelen. Dit is nu iets waar veel sollicitanten ook eens goed naar moeten kijken. Wat is je kracht, waar liggen je zwaktes en wat maakt jou uniek? Ga je eigen weg, en niet die van een andere. “The most dangerous phrase in the language is – we’ve always done it this way.

Durf te strijden

Waar blinken de heren uit Leicester dan wel in uit? Ze behaalden het hoogst gemiddeld aantal geslaagde tackles per wedstrijd. Het is misschien niet het meest aantrekkelijk voor de toeschouwers, maar is het niet het resultaat waar het om draait? Solliciteren is ook strijden, durven en doen. Als sollicitant daag ik je dan ook uit om te strijden. Solliciteren is een baan voor harde werkers, ijzervreters. Ooit solliciteerde ik op een vacature met de zin ‘Jij weet dat tegenslag onderdeel van het resultaat uitmaakt.’ Ga die strijd aan; solliciteren is niet leuk of sexy, het is het resultaat dat telt.

Pak die gunfactor door je enthousiasme te tonen

Wereldwijd keek de hele voetbalwereld ademloos naar het voetbalsprookje dat zich in de East Midlands voltrok. Het was David tegen Goliath. Het door Arabisch en Russisch geld verpeste Britse voetbal werd op zijn kop gezet door een uit de kluiten getrokken provincieclubje. Met een spits die in 2012 nog bij Fleetwood Town in de National League (we hebben het dan over de vijfde divisie) speelde. Met dragende spelers die door de topclubs jaren eerder gedumpt waren, omdat ze niet goed genoeg waren. Zij gaven de volkssport als ultieme underdog weer terug aan het volk en verwierven hierdoor wereldwijd een ongekende gunfactor. Het verhaal en de storytelling rond Leicester klopte op alle fronten. Als sollicitant mag je ook wel eens goed nagaan wat jouw verhaal is. Wat maakt jou uniek, waarom moeten we jou die baan gunnen en niet die 300 andere sollicitanten?

Geen grote woorden, maar daden

Vorige week dinsdag was de beslissende wedstrijd in de Engelse titelstrijd. Concurrent Tottenham Hotspur moest het in Londen opnemen tegen stadsgenoot Chelsea. Bij verlies of een gelijkspel van Tottenham was Leicester kampioen. Maar het deerde succescoach Claudio Ranieri niet, die zat tijdens de beslissende wedstrijd bij zijn 96-jarige moeder in Italië, want die afspraak stond al. ‘Ik ga ervan uit dat Tottenham alle wedstrijden wint. En buiten dat, de afspraak met mijn moeder stond al.’ In de Britse voetbalwereld waar geld, vedetteneigingen en arrogantie de grootste drijfveren lijken te zijn, blijft Leicester City FC gewoon lekker normaal. En zo gaat het met solliciteren ook. Werk hard, voel je nergens te goed voor en laat je daden spreken voor je woorden.

Leicester City FC. Groot geworden, door klein te blijven.

Screen Shot 2016-05-12 at 09.32.15

Freek van Kraaikamp is naast columnist voor Intermediair ook actief als loopbaancoach in Amsterdam. Hij is auteur en contentspecialist in zijn eigen bedrijf FREEK. Daarnaast schreef hij zijn eerste boek Zou jij jezelf aannemen? bij Schouten & Nelissen.

Heb je vragen over dit artikel of wil je weten wat FREEK. voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via 06 – 52 31 58 53 of e-mail naar freek@jezelfaannemen.nl