Mijn moeder heeft een Google Alert met mijn naam en debuutroman ingesteld. Regelmatig krijg ik een berichtje dat er iets over mij, of Elitepauper is geschreven. Vorige week stuurde ze weer eens een link door. Deze keer was het een Wikipedia pagina die voor mij was aangemaakt. Ik ben dus ‘wiki-official’. En dat noem ik nu oprecht een goed verhaal. En dat komt goed uit, want ik leef voor de goede verhalen.

En laten we eerlijk zijn, dat is maar goed ook. Alle mooie projecten die dit jaar draaien zijn namelijk vooral ‘goede verhalen’. Ik heb keihard gewerkt aan het schrijven van mijn roman en minstens net zo hard voor de lancering hiervan plus de launch van mijn gelijknamige kledinglijn. Maar in alle eerlijkheid, als je snel rijk wilt worden dan zal ik je niet aanraden om een roman te schrijven en shirtjes te verkopen.

Ik ben natuurlijk wel een ‘rijk mens’, alleen dat zit hem minder in de portemonnee. We hebben niks te klagen hoor, zowel ik als mijn lief leven een prachtig zorgeloos leven. Maar ik moet het wel van ‘de goede verhalen’ hebben. En minder van de tegen de muren klotsende royalties en winsten van de shirtjes. Eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg,want ik houd intens van goede verhalen.

Honderd dronken voetbalsupporters met halve liters bier en hardcore muziek in een marmeren pand aan de Herengracht tijdens mijn boeklancering. Goed verhaal. De eerste keer met een Elitepauper shirt naar Thunderdome bij DJ Drokz staan kijken en nog geen half jaar later staat hij zelf te draaien in een Elitepauper shirt. Goed verhaal. Herman Brusselmans met een lovende tekst voor op je debuutroman. Goed verhaal.

Als we een kosten-batenanalyse op alle drie de bovenstaande projecten loslaten, dan schrikken we ons een hoedje. Onder de streep houden we nu niet al te veel euro’s over. Maar ik geniet er gewoon veel te veel van om deze projecten links te laten liggen.

Alleen vraag ik me nu af of ik hier alleen in sta. Hoe zit dat bij jou? Doe je je taakjes omdat het nu eenmaal moet? Omdat het een fijne toevoeging voor de portemonnee is? Of, omdat het gewoon een goed verhaal is?

Ik snap ook wel dat je van goede verhalen de huur niet kunt betalen. Maar probeer het eens, je kunt er vaak nog maanden op teren.

Freek van Kraaikamp is naast columnist voor  NRC, Nieuwe Revu en VICE ook actief als loopbaancoach in Amsterdam. Hij is auteur en contentspecialist in zijn eigen bedrijf FREEK. Daarnaast schreef hij zijn eerste boek Zou jij jezelf aannemen? bij Schouten & Nelissen en schrijft hij aan zijn debuutroman die medio 2018 uitkomt bij Prometheus Uitgeverij.

Heb je vragen over dit artikel of wil je weten wat FREEK. voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via 06 – 52 31 58 53 of e-mail naar freek@jezelfaannemen.nl