Het allerengste aan een sollicitatiegesprek moet wel de onzekerheid zijn. Klikt het, ben ik op tijd, vinden ze me wel aardig en wat trek ik aan? Maar toch is er maar één echte angst tijdens het gesprek: wat gaan ze me vragen?

‘Wat zijn je ambities? Kun je twee zwakke punten van jezelf vertellen? Hoe omschrijven je collega’s je? Hoeveel kauwgomballen passen er in een Connexxion bus?’

In de coachingsgesprekken voorafgaand aan het sollicitatiegesprek is er maar één echte angst: welke vragen gaan ze op me afvuren? En dat is juist de allergrootste valkuil voor iedere sollicitant. Op die manier zet je namelijk de werkgever centraal en niet jezelf. Want de vraag zou moeten zijn: wat wil jij vertellen aan hen? In plaats van wat willen zij vragen.

Voor mij is die vraag tekenend in de voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Wat wil jíj vertellen? Als je weet wat je wilt vertellen, dan kan je vanuit jezelf en je eigen verhaal de op jou afgevuurde vragen gaan beantwoorden. Als je dat doet, waai je niet met alle winden mee. Dan ben je geen aangeschoten wild. Dan ben je in charge.

Daarom is er één vraag die ik je mee wil geven voordat je dat doodenge, want dat blijft het altijd, sollicitatiegesprek gaat voeren. Denk het je maar eens in. Maak het visueel. Vandaag is het grote sollicitatiegesprek. Je komt binnen. Geeft een stevige hand en je stelt jezelf voor (en vergeet vooral het oogcontact niet). Je gaat zitten. En na een aantal minuten het ijs gebroken te hebben, krijg je de allerbelangrijkste vraag.

‘Vertel eens wat over jezelf.’

Wat ga je dan vertellen? Welk verhaal wil jij over jezelf gaan vertellen tijdens een sollicitatiegesprek? Dat is waar je van tevoren over moet nadenken. Als je dat hebt bepaald kunnen ze alle vragen op je afvuren. Het maakt allemaal niets meer uit. Want jij bent in charge.Freek van Kraaikamp
is naast columnist voor  NRC, Esquire en VICE ook actief als loopbaancoach in Amsterdam. Hij is auteur en contentspecialist in zijn eigen bedrijf FREEK. Daarnaast schreef hij zijn eerste boek Zou jij jezelf aannemen? bij Schouten & Nelissen.

Heb je vragen over dit artikel of wil je weten wat FREEK. voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via 06 – 52 31 58 53 of e-mail naar freek@jezelfaannemen.nl