Graag ga ik nog even door op mijn vorige column ‘De grote sollicitatieangst: ‘Wat gaan ze me vragen?’ Draai dat nu eens om’ . Want wanneer je weet wat je gaat vertellen, hoe maak je daar dan ook een gesprek van? Want een sollicitatiegesprek, dat moet een gesprek zijn. En absoluut geen monoloog.

Naast het schrijven en coachen, geef ik ook veel lezingen en workshops. Dat is fantastisch om te doen, ondanks het onderwerp. Want laten we eerlijk zijn, solliciteren is niet het meest spannende onderwerp. Het is enerverend, eng en je doet het zelden voor je plezier. Om heel eerlijk te zijn, zijn er weinig saaiere onderwerpen in een workshop te behandelen dan solliciteren. Misschien je belastingaangifte. Ook alweer zo’n moetje.

Maar dat maakt die lezingen niet minder interessant. Solliciteren is, hoe stom ook, wel van levensbelang voor je levensgeluk. Daarom gebruik ik bruggetjes. Om het wat spannender en doeltreffender te maken. Zo gaat het ook met de eeuwigdurende strijd tussen het sollicitatiegesprek en de zogeheten sollicitatie-monoloog. Hier gaat het in de praktijk gewoon ontzettend vaak mis. Óf de sollicitant raakt verzeild in een overspannen one (wo)man show en blijft maar ratelen, óf de interviewer is de enige die vraagt, vertelt en concludeert. Beide scenario’s zijn niet bevorderlijk voor een positief eindresultaat van je sollicitatiegesprek.

Tijdens de workshops gebruik ik hier een heel verhelderend bruggetje naar de praktijk voor. Stel, je bent (weer) vrijgezel en een lekker avondje uit. En daar staat je potentiële nieuwe levenspartner. Je loopt langs de bar, doet je shirtje goed, slaat het laatste restje van je drankje achterover en verzamelt al je moed. Je loopt zelfverzekerd op hem of haar af. Het daaropvolgende gesprek kan ruwweg op drie manieren verlopen:

  1. Je stelt je voor, houdt een heel verhaal over jezelf, wat je doet en hoe stom je ex is… De sollicitanten-monoloog.
  2. Je potentiële nieuwe levenspartner stelt zich voor en loopt helemaal leeg over wat hij of zij wil, doet, zoekt, hobby’s, irritaties, politieke voorkeur en lievelingskleur… De werkgevers-monoloog.
  3. Je stelt je voor. Je stelt een vraag. Je potentiële nieuwe levenspartner vertelt zijn of haar verhaal. Daar haak jij op in. Vervolgens volgt een nieuwe vraag, etc. Het sollicitatiegesprek.

Zie je hoe bijna kinderachtig logisch dit voorbeeld is? Dat krijg je als je een sollicitatiesituatie projecteert naar het dagelijkse leven. Ga altijd voor het gesprek, want op die manier komt er informatie los waar jij op kan inspelen. Een gesprek brengt chemie en chemie verhoogt de gunfactor.

Als er maar één iemand aan het woord is, dan gaat de ander meestal met een rotgevoel naar huis.


Freek van Kraaikamp
is naast columnist voor  NRC, Esquire en VICE ook actief als loopbaancoach in Amsterdam. Hij is auteur en contentspecialist in zijn eigen bedrijf FREEK. Daarnaast schreef hij zijn eerste boek Zou jij jezelf aannemen? bij Schouten & Nelissen.

Heb je vragen over dit artikel of wil je weten wat FREEK. voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via 06 – 52 31 58 53 of e-mail naar freek@jezelfaannemen.nl