Zoals ik al eerder schreef, heeft een hogere opleiding en langere carrière niet altijd tot gevolg dat je sneller een baan vindt. Sterker nog, de combinatie van een hogere opleiding én een lange carrière maakt je in veel gevallen stukken moeilijker in een vacaturehokje te plaatsen dan je zou verwachten. Het dilemma van de hoogopgeleide manager is vaak dat hij niet meer in een hokje past. En dat is best problematisch, want wij houden best wel van hokjes.

In het meest ideale geval weet je als kind al wat je wilt worden en stap je op achttienjarige leeftijd in de brandweerwagen waarvan je als kind al droomde. Maar voor de meeste mensen loopt het anders. We studeren meer, langer en diverser en switchen ook nog eens naar hartenlust van baan. Een baan voor het leven lijkt niet meer te bestaan. Met alle gevolgen van dien. Wanneer ik mijn kandidaten coach zijn het zonder uitzondering ‘interessante cases’. Dit is waar ik van hou én energie van krijg. Maar wat mij vaak verbaast is dat ik de afgelopen jaren zo ongelofelijk veel goede mensen aan tafel heb gekregen die gewoonweg geen baan konden vinden. En dit is in veel gevallen te wijten aan ‘de hokjesgedachte’.

Iemand moet voldoen aan een specifiek profiel en mag hier simpelweg niet van afwijken. Wanneer werkgevers en recruiters een sollicitant zoeken voor, ik noem maar iets, de functie directeur woningbouw, dan zoeken ze naar een directeur woningbouw pur sang. Hierdoor sluiten we de ogen voor kandidaten die minstens net zo capabel zijn, maar uit een andere branche komen. Zelfs naar kandidaten uit aangrenzende branches wordt niet omgekeken. We zoeken immers iemand die in dat ene specifieke hokje past. En voor hoger opgeleiden met een langere carrière, met switches en zijstappen, maakt dit het solliciteren een stuk moeilijker. Want je begint aan je carrière, je leert iets bij en je maakt een mooie stap. Maar voor je het weet sta je op een onverkiesbare positie, omdat je verdorie niet meer in een hokje past.

In de huidige arbeidsmarkt lijkt generalisme een zwaktebod. Hoe breder de achtergrond en kennis, hoe lager de interesse vanuit werkgeversland. We zoeken specialisten die kennis hebben van softwarepakket, a, b én c, vakinhoudelijk branchekennis hebben en ook nog eens ‘weten hoe de hazen lopen’ in een zwaar diplomatieke projectenorganisatie. Hierdoor worden vacatures niet ingevuld én blijven zeer capabele mensen onnodig thuis zitten.

Daarom mijn oproep, weg met die rottige hokjes! Kap er gewoon mee. We dwingen op deze manier om de directeur woningbouw voor eeuwig en altijd in de woningbouw te laten blijven. En ondertussen ligt die aannemer om de hoek nog steeds te loeren naar de directie van zijn concurrentie. Hier wordt helemaal niemand gelukkiger van.

Kijk eens verder dan het hokje van je vacature, voor je het weet vind je daar die ideale kandidaat!

Screen Shot 2016-05-26 at 16.35.39

Freek van Kraaikamp is naast columnist voor Intermediair ook actief als loopbaancoach in Amsterdam. Hij is auteur en contentspecialist in zijn eigen bedrijf FREEK. Daarnaast schreef hij zijn eerste boek Zou jij jezelf aannemen? bij Schouten & Nelissen.

Heb je vragen over dit artikel of wil je weten wat FREEK. voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via 06 – 52 31 58 53 of e-mail naar freek@jezelfaannemen.nl