Stiekem hoor ik altijd het lied van Stef Bos door mijn hoofd gonzen als iemand aan tafel ‘Is dit nu alles’ uitspreekt. ‘Is dit nu later. Is dit nu later als je groot bent. Een diploma vol met leugens. Waarop staat dat je volwassen bent.’ Vooral de laatste zin over diploma’s vol leugens vind ik nogal overdreven. Toch zijn het woorden die tijdens mijn coachingsgesprekken regelmatig over tafel vliegen. Dat je droombaan, nou laat ik het maar zeggen, toch best k*t blijkt te zijn. Of woorden van die strekking.

De een werd een voetballer. De ander werd een held.
Ik ben altijd een beetje jaloers op de mensen die heel goed weten wat ze willen worden. Meestal zijn dit hele praktische en duidelijke beroepen. Dienstbaar vaak ook. Arts, brandweerman, docent, agent of soldaat. Droomberoepen die mensen al vanaf de kindertijd kunnen ambiëren. Dat lijkt me zo verschrikkelijk fijn om te weten, dat scheelt zoveel gepieker.

En de meesten zijn geworden, wat ze toen niet wilden zijn.
Toch is er een tekort aan docenten, en in de zorg kunnen ze ook nog wel wat extra handjes gebruiken. Ergens halverwege het leven, zo richting de studiebanken, krijgt de praktijk de overhand. De droom verschuift naar de achtergrond. Zodoende is er inmiddels een overschot aan managers en consultants.

Ik snap geen donder van het leven. Ik weet nog steeds niet wie ik ben.
En juist die managers en consultants met de dik betaalde banen en strakke maatpakken zie ik veelvuldig aan mijn tafel verschijnen. ‘Is dit nu alles?’ Eindelijk die baan waarvan je altijd dacht dat die zo zaligmakend was. Het blijkt best moeilijk te zijn om op latere leeftijd te ontdekken dat hetgeen waarvan je altijd dacht dat het je gelukkig zou maken, dat helemaal niet doet.

Is dit nu later?
Misschien is het na die droombaan wel gewoon weer tijd om naar iets anders toe te werken en was de weg er naartoe een stuk leuker en leerzamer dan de uiteindelijke baan. Ik denk dat het helemaal niet zo’n ramp is als die baan niet zo’n droom blijkt te zijn als je dacht. Dan is het gewoon weer tijd om lekker om je heen te kijken en iets anders te gaan doen.

Soms heb je gewoon een nieuwe droom nodig, dat houdt je scherp.

Freek van Kraaikamp is naast columnist voor  NRC, Nieuwe Revu en VICE ook actief als loopbaancoach in Amsterdam. Hij is auteur en contentspecialist in zijn eigen bedrijf FREEK. Daarnaast schreef hij zijn eerste boek Zou jij jezelf aannemen? bij Schouten & Nelissen en schrijft hij aan zijn debuutroman die medio 2018 uitkomt bij Prometheus Uitgeverij.

Heb je vragen over dit artikel of wil je weten wat FREEK. voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via 06 – 52 31 58 53 of e-mail naar freek@jezelfaannemen.nl