Naast al die gekke columns, shirts en petjes coach ik nog steeds werkzoekenden en sollicitatie-hulpbehoevenden. Ik vind dat geweldig om te doen, simpelweg omdat solliciteren zo moeilijk en makkelijk tegelijk is. En vooral omdat dat ene gesprek, dat ene uurtje zo ongelofelijk symbool staat voor hoe je in het leven staat. Wie je bent, wat je doet en wat je wilt.

Iedere maandagochtend coach ik telefonisch, voor een technisch detacheringsbureau, alle kandidaten die die week via dat bureau op gesprek gaan bij hun opdrachtgevers. En dat vind ik fan-tas-tisch! In een kwartiertje, of maximaal een half uurtje ga ik, om in wielertermen te blijven, erop en erover. Een genadeloze stortvloed aan tips, tricks en (rot)vragen. Het mooie aan die techneuten is namelijk: ze zijn geweldig in het vak dat ze uitvoeren, maar ze kunnen het amper onder woorden brengen. Enter sollicitatiecoach Freek.

Al die gasten, want het zijn vaak mannen, willen maar een ding: die ene gouden sollicitatietip. Dat ene kleine geheimpje dat ze beter maakt dan al die andere sollicitanten. Alleen krijgen ze dat niet. Want als ik die ene sollicitatie cheat code had gehad, dan had ik hem verkocht en woonde ik allang prinsheerlijk met vrouw en kat op Bali. Beetje surfen met de vrouw en chillen met de viervoeter op het strand. In plaats van die ene top tip krijgen ze van mij twee rotvragen. Sorry mannen, mooier kan ik het niet maken.

Want wat wil jij eigenlijk weten van je mogelijk toekomstige werkgever? Waarin verschilt voor jou een stomme baan van een leuke baan? Wanneer is het geen leuke baan, maar een wereldbaan? Zit dat in geld, of zit dat in de mensen waarmee je werkt? Zoek je vakinhoudelijke doorgroei, of een snelle carrière op de salarisladder? What makes you tick?

Als sollicitatiecoach heb ik daar geen oordeel over, al wil je miljonair worden met de verkoop van clusterbommen. Ik heb door de jaren heen de meest bizarre ‘ticks’ aan mogen horen. Er is alleen een ‘must’. Je mag alles vragen, zolang je maar kan onderbouwen waarom die vraag voor jou zo belangrijk is. Geen vragen om het vragen, ik wil weten waarom je wilt weten wat je wilt weten.

Je zult dus eerst flink wat soulsearching moeten doen. Om de juiste vragen te stellen, zult je zelf eerst moeten weten wat je wilt. En geloof me, dat klinkt makkelijker dan het is.

Freek van Kraaikamp is naast columnist voor  NRC, Nieuwe Revu en VICE ook actief als loopbaancoach in Amsterdam. Hij is auteur en contentspecialist in zijn eigen bedrijf FREEK. Daarnaast schreef hij zijn eerste boek Zou jij jezelf aannemen? bij Schouten & Nelissen en schrijft hij aan zijn debuutroman die medio 2018 uitkomt bij Prometheus Uitgeverij.

Heb je vragen over dit artikel of wil je weten wat FREEK. voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via 06 – 52 31 58 53 of e-mail naar freek@jezelfaannemen.nl