‘Hoi, ik ben Freek en ik ben een schrijver.’
‘Hoi, ik ben Freek en ik heb een eigen kledinglijn.’
‘Hoi, ik ben Freek en ik ben loopbaancoach.’

Je kunt bij mij tegenwoordig echt alle kanten op, maar hoe overtuig ik iemand dat ik dat ook écht kan? Ik bedoel, ik kan mezelf ook een astronaut noemen. Alleen hoe kom ik geloofwaardig over, hoe doorsta ik ‘de test’? Op welke manier overtuig ik mijn gesprekspartner ervan dat ik écht een goede schrijver ben?

Juist omdat ik meerdere ondernemingen heb, ben ik gewend geraakt te schakelen tussen het doel en het verhaal. Ik blijf constant bewegen en mij bewust van waar en waarvoor ik ergens zit. Zit ik bij VICE aan tafel om te praten over een nieuwe reeks columns over carrièreplanning, dan praat ik over mijn columns voor NRC en mijn coachingsbureau. Zit ik bij een nieuwe uitgever, dan praat ik weer over mijn boek (ervaring) en over mijn schrijfwerk voor VICE en NRC (hoog in status). Het is constant schakelen tussen hetgeen je in je achterzak hebt zitten en het doel van de mensen die tegenover je zitten.

Vandaag geef ik je drie tips om de juiste onderbouwing te geven in de juiste situatie.

Maak het specifiek 
‘Ja, ik kan best aardig schrijven.’ Algemene antwoorden zijn de doodsteek van het sollicitatiegesprek. Simpelweg omdat je amper informatie geeft, en de informatie die je geeft ook nog eens voor meerdere interpretaties vatbaar is. Noem cijfers en rugnummers, ga dieper op je voorbeeld in. Laat er geen twijfel over bestaan wat jij onder ‘goed’, ‘succesvol’ en ‘uitmuntend’ verstaat. Wat voor jou ‘goed’ kan zijn, kan voor je gesprekspartner ‘ondermaats’ zijn.

Wees trots
Een gesprek is altijd overtuigend op twee vlakken. Resultaten en gevoel. Over de resultaten hebben we het net gehad, het gevoel is een heel andere kwestie. Ik wil iemand met passie zien, iemand die trots is. De ogen moeten glimmen, de handen moeten tijdens het gesprek bewegen en de stem moet vibreren. En dat kan maar met één ding. Vertellen waar je trots op bent. Van al die voorbeelden, al die argumenten. Kies datgene waar je een warm gevoel van krijgt. Zorg dat je ogen gaan glimmen als je erover praat. Mensen hebben een zwak voor glimmende ogen.

Dit is het eerste deel van de serie ‘Tijdens het sollicitatiegesprek’.

Freek van Kraaikamp is naast columnist voor  NRC, Nieuwe Revu en VICE ook actief als loopbaancoach in Amsterdam. Hij is auteur en contentspecialist in zijn eigen bedrijf FREEK. Daarnaast schreef hij zijn eerste boek Zou jij jezelf aannemen? bij Schouten & Nelissen en schrijft hij aan zijn debuutroman die medio 2018 uitkomt bij Prometheus Uitgeverij.

Heb je vragen over dit artikel of wil je weten wat FREEK. voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via 06 – 52 31 58 53 of e-mail naar freek@jezelfaannemen.nl