Ja, dat is hem. Dat wil ik.’ Hard sloeg ik met mijn vlakke hand op tafel. Mijn coaching kandidaat, een jongen van mijn leeftijd, schrok zich kapot. Daarna gaf ik hem een boks, om hem gerust te stellen. ‘Dat is wat ik wil zien, je ogen moeten glimmen.’ Hij knikte zijn hoofd en moest glimlachen. We waren op de goede weg.

Het gebeurt veel: doordat we solliciteren als een plichtmatigheid gaan zien verliest het zijn charme en kracht. Zeker voor sollicitanten die al langer bezig zijn en afwijzingen te verduren hebben gekregen, gaat de lol er letterlijk en figuurlijk vanaf. Dat kun je sollicitanten vaak niet kwalijk nemen. Maar dat werkgevers hier geen boodschap aan hebben is ook begrijpelijk.

Het advies van vandaag is dan ook om in je verhaal en in je gesprek altijd op zoek te gaan naar de voorbeelden waar je echt warm van wordt. De voorbeelden uit de vacatures, de voorbeelden uit je carrière, de voorbeelden uit je algehele leven waarvan je denkt: ja, dat vind ik echt mooi. Alleen als je op zoek gaat naar die pareltjes, dan ontstijg je de grijze massa.

Eigenlijk ligt dit allemaal in het verlengde van mijn twee voorgaande columns. Eerst zet je je oogkleppen af en durf je een verhaal te vertellen dat jij echt bent. Dan maak je duidelijk behapbare, concrete voorbeelden, en daarna ga je je ogen laten glimmen. Klinkt best logisch toch?

De werkelijkheid is weerbarstiger. Vaak genoeg hoor ik sollicitanten verstrikt raken in hun eigen wollige en warrige verhaal dat kant nog wal raakt. Solliciteren omdat het moet noem ik dat altijd. Draai dat nu eens om. Ga solliciteren omdat jij het zo wilt. En als je niet uitkijkt wordt het straks nog leuk ook.

Freek van Kraaikamp is naast columnist voor  NRC, Nieuwe Revu en VICE ook actief als loopbaancoach in Amsterdam. Hij is auteur en contentspecialist in zijn eigen bedrijf FREEK. Daarnaast schreef hij zijn eerste boek Zou jij jezelf aannemen? bij Schouten & Nelissen en schrijft hij aan zijn debuutroman die medio 2018 uitkomt bij Prometheus Uitgeverij.

Heb je vragen over dit artikel of wil je weten wat FREEK. voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via 06 – 52 31 58 53 of e-mail naar freek@jezelfaannemen.nl